مواد غذایی نفاخ و غذاهایی برای جلوگیری از نفخ

.

برای خیلی از ما پیش آمده که بعد از خوردن غذای خاصی احساس پُری در شکم داشته‌ ایم و متوجه تورمی در معده ‌مان شده‌ایم که اصطلاحا به آن نفخ می ‌گویند . نفخ حالتی است که در آن معده یا ناحیه ‌ای از شکم احساس پُری و سفتی ناراحت کننده ‌ای پیدا می‌ کند . این روزها به دلیل تغییر عادات غذایی، افراد بیشتر دچار نفخ می ‌شوند ...

.

افرادی که زیاد نفخ می‌ کنند از چه غذاهایی باید بپرهیزند؟

قطعا مصرف غذاهای نفاخ مثل حبوبات، برخی میوه‌ ها و سبزی‌ ها باید کنترل شده باشد. از این‌رو برای شما چند توصیه‌ را پیشنهاد می‌ کنیم:

رازیانه

اول اینکه مصرف میوه‌ ها باید کمتر شود یا به دفعات و در هر وعده به میزان کمی میل شوند. به طور مثال مصرف میوه‌هایی نظیر هندوانه باید محدود شود.

دوم، حبوبات را قبل از مصرف در آب به مدت چند ساعت خیس کرده و بعد از دور ریختن آب آن، بپزید چرا که با این کار ترکیبات قندی وارد آب شده و شدت نفخ پایین می ‌آید.

سوم این که مقدار موز، سیر، کلم و پیاز مصرفی را نیز محدودتر کنید.

پس می‌ توان چنین نتیجه گرفت، در صورتی که علایم هشدار دهنده با نفخ همراه نباشد، با رعایت نکات ظریف و اصلاح عادات غذایی البته در کنار کاهش استرس، نفخ بهبود پیدا کرده و کمتر می‌ شود.

به علاوه، می‌ توان از ضد نفخ‌ های طبیعی مثل عرق نعناع، رازیانه، کنستانتره زیره برای درمان 90 درصد از موارد نفخ استفاده کرد. در واقع در صورتی که نفخ شدید و بیمارگونه نباشد به کمک درمان‌ های گیاهی قابل کنترل است.



لیست کاملی از مواد نفاخ

مواد نفاخ  و مواد غذایی که ایجاد نفخ می کنند عبارتند از:

موز نفاخ است و زیادخوردن آن خصوصا در سرد مزاجان تولید گاز معده می کند .

خیار نفاخ است ، چون سریعا در معده فاسد می شود .

مصرف زیاده از حد گوجه سبز باعث نفخ معده می شود .

انار برای کسانیکه دچار نفخ معده هستند ، ضرر دارد .

زردآلو به طور کلی دیرهضم و نفاخ است و علاج نفخ آن ، خوردن هسته زرد آلوی شیرین می باشد .

تمام حبوبات نفاخ هستند .

تخم مرغ بدلیل گوگرد موجود ، ایجاد نفخ در شکم می کنند .

پسته خصوصاً پسته خام ، نفاخ است .

شاه توت نفاخ است .

گیلاس طبیعتی سرد دارد و مصرف زیاد آن باعث نفخ معده می شود .

مصرف زیاد خربزه باعث نفخ می شود .

زرشک نفاخ است .

مواد نفاخ 

عسل برای کسانی که به نفخ شکم مبتلا هستند توصیه می شود .

شیر نفاخ است .

پوست انگور دیر هضم است و موجب دل درد ، نفخ و عوارض دیگر می گردد .

زیاده روی در مصرف انجیر تولید نفخ شکم و اسهال کرده و برای چشم نیز مضر است .

مصرف زیاد خاکشیر ، ممکن است سبب افزایش موقتی نفخ شکم شود .

زیاده روی در خوردن فندق ، ایجاد نفخ و گاز شکم می کند .

کشک نفاخ است .

تره ، ترب و پیاز ، نفاخ هستند .

کاهو دارای مقدر زیادی الیاف است که تولید گاز و نفخ در معده می کند .

زیاده روی در مصرف کلم موجب ایجاد نفخ و افزایش فشار خون می شود .

.


اما چکار کنیم تا نفخ را رفع کنیم :

توجه : زیاده روی در مصرف همین مواد هم گاها میتواند باعث نفخ شود :

کیوی

یکی از مشکلات عمده‌ای که به بروز نفخ معده منجر می‌شود، حرکات آهسته روده و ماندن بیش از حد مدفوع در طول مسیر روده بزرگ است؛ در برخی موارد، فرد مبتلا تا چند روز احساس دفع ندارد و به اصطلاح دچار یبوست شده. محققان معتقدند میوه کیوی به دلیل فیبر زیادی که دارد مشکل را تا حد زیادی رفع می‌کند. مبتلایان به سندروم روده تحریک‌پذیر که به مدت چهار هفته، هر روز دو عدد کیوی مصرف می‌کنند کمتر دچار یبوست می‌شوند و علائم سندروم روده تحریک‌پذیر در آنها کاهش می‌یابد.


 

چای نعناع

نعناع قرن‌ها به مثابه دارویی گیاهی برای کمک به هضم غذا و درمان ناراحتی‌های گوارشی به کار می‌رفت و اکنون نیز در طب سنتی جایگاه ویژه‌ای دارد. پژوهشگران معتقدند در درمان سندروم روده تحریک‌پذیر، مصرف روغن نعناع به مدت چهار‌هفته علائم این بیماری را تا نصف کاهش می‌دهد. نعناع توانایی بالایی در فعال کردن کانال «ضددرد» در روده بزرگ دارد که التهاب مجاری معده و روده را کاهش می‌دهد. این ماده معطر به عنوان کاهنده خفیف اشتها عمل می‌کند. از این‌رو، محققان برای کاهش نفخ معده و کاهش علائم سندروم روده تحریک‌پذیر توصیه می‌کنند که افـراد یک فنجان چای نعنا‌ع بنوشند.

 

زردچوبه

این ادویه در آشپزی برخی کشورها بویژه هندوستان جایگاه ویژه‌ای دارد و از آن برای طعم دادن به غذا استفاده می‌کنند، اما در این میان، زردچوبه ناراحتی‌های معده را نیز تسکین می‌دهد. محققان معتقدند از خاصیت ضدالتهابی زردچوبه می‌توان در درمان ناراحتی‌های گوارشی استفاده کرد. تاثیر مصرف 500 میلی‌گرم از این ماده، چهار بار در هفته حدود‌ دو‌برابر داروهایی است که برای تسکین ناراحتی‌های گوارشی به کار می‌رود.

 

 

موز

پژوهشگران می‌گویند موز حاوی فیبرهایی است که باکتری‌های مفید موجود در معده و روده را تقویت و هضم غذا را تسهیل می‌کند. زنانی که روزانه دو عدد موز به مدت 60 روز به عنوان پیش‌غذا می‌خورند میزان باکتری‌های مفید در بدن آنها افزایش پیدا می‌کند و نفخ معده تا 50 درصد کاهش می‌یابد.

 

 

دوغ

دوغ‌ حاوی آنزیمی به نام «لاکتاز» است که قند موجود در شیر موسوم به «لاکتوز» را تجزیه می‌کند. بسیاری از افراد به قند شیر حساسیت دارند و معده آنها قادر به تحمل و هضم آن نیست. بررسی‌هایی که در دانشگاه ایالتی اوهایو صورت گرفته حاکی از آن است که مصرف دوغ علائم ناشی از تحمل نکردن لاکتوز را از قبیل نفخ، درد و گاز معده تا 70 درصد کم می‌کند.

 

 

زنجبیل

گیاه زنجبیل از هزاران سال پیش برای بهبود دل‌دردها و ناراحتی‌های گوارشی به کار می‌رفت و چینی‌ها از چهار قرن پیش از میلاد مسیح از این گیاه در طب سنتی خود بهره می‌بردند.‌ بررسی‌هایی که بتازگی روی زنجبیل انجام شده، نشان می‌دهد این گیاه به عنوان شل‌کننده عضلانی عمل می‌کند و به تخلیه گاز از معده کمک می‌کند. زنجبیل را به اشکال مختلف مصرف می‌کنند، ولی گیاه تازه آن غنی از ترکیباتی است که بیشترین فایده را برای سلامت انسان دارند.

 

 

گشنیز

گنجاندن گیاه گشنیز در رژیم غذایی به قوی‌‌شدن ماهیچه‌های دستگاه گوارش کمک می‌کند و علائم نفخ را از بین می‌برد. گشنیز نوعی دارو و غذای طبیعی برای از بین بردن سموم بدن است و با خوردن آن، مواد اضافه از معده و بدن خارج می‌شود و نفخ از بین می‌رود.


 

خربزه

متخصصان می‌گویند خربزه حاوی مقادیر بالای ترکیباتی است که ادرارآور بوده و از آن می‌توان برای درمان ورم و نفخ معده استفاده کرد.

خربزه با وجود این که به تخلیه راحت‌تر ادرار از مجاری ادراری کمک می‌کند، به دلیل میزان پتاسیم بالایی که دارد جایگزینی طبیعی برای الکترولیت‌های از دست‌رفته بدن است.